Blommor

Jag älskar allt grönt och har alltid gjort! Vi har mycket grönt hemma (alldeles för mycket i Viktors mening), och äntligen har vitsipporna kommit!!! På tisdag ska jag och en vän ta en cykeltur till ett ställe där det växer jättemycket vitsippor, så då ska vitsipporna flytta in hit också :) äntligen! 

Gott med müsli

Viktors föräldrar har varit här i helgen, och i samband med att vi bjöd dom på vita kärleksmums fick vi en påse med müsli (hotellmüslin), som va jättegod - Tusen tack! Det va flera flera månader sedan jag åt müsli, och jag som äter så mycket naturell fil/ yoggi, då är det ju perfekt med en nyttig müsli till, och gott med något knaprigt. Ett glas med naturell yoggi, müsli och blåbär är perfekta mellanmålet, otroligt gott är det också :) 
 

Min söndagskväll

Mamma kom förbi med en parfym och en stor ask med toffifee, gott!! Hon var inte alls brun efter en vecka på Cypern... 


Så nu ligger jag i soffan och tittar på solsidan, i pauserna läser jag på mina anteckningar om blodet/ immunförsvaret och mikrobiologi - imorgon är det dags för tenta, hoppas hoppas det går bra!! 


En brinnande himmel


Hurra hurra

 
 
Den 16e april fyllde Viktor 21 år, jag hade ingen skola och Viktor hade inget jobb, så på morgonen åt vi en stor och god frukost tillsammans och sen pluggade vi lite. På eftermiddagen gick vi och bowlade, och sen gick vi till vårt favoritställe och beställde mat som vi tog med oss hem. En mysig heldag tillsammans :-) Sen hade jag gjort en skattkarta och gömt hans paket, haha :-) Jag hade dessutom handlat en hel kasse med en massa godsaker! Naturgodis, glass, choklad, frukt - vi skulle ha en riktig gottekväll. Men vi va så mätta efter maten vi beställt att det bara blev lite naturgodis, och sen slocknade vi båda innan klockan slagit 22:30, typiskt pensionärpar ;-) 
 

 

Titta vad jag hittade

...på svtplay! Det får bli kvällens godnattsaga :) natti!


Morgonsol

Bild från i söndags. Jag klev upp tidigt för att göra i ordning frukost. Jag gjorde omelett med stimlad skinka,  cocktailtomater och gräslök. Dukade ute på vår uteplats i vårsolen (det va jättevarmt och skönt), sen väckte jag Viktor och vi njöt av en god frukost på våra nya utemöbler :) låter det lite "för bra" om jag skriver att fåglarna sjöng för oss när vi satt där? 
 
Här ska vi tillbringa alla soliga mornar :) då är det extra skönt att veta att man är student och veta att man oftast bestämmer själv över när man ska plugga å inte. 

Första lunchen på uteplatsen

 
I lördags hämtade vi de utemöbler som vi hade hittat på blocket, överlyckliga :) Dom är jättefina och passar in superbra på vår ganska stora uteplats. Vi har sol fram till klockan 13 ungefär, så det är perfekt att äta frukost och lunch där ute :) Det gjorde vi i söndags, och mellan måltiderna pluggade vi där ute, såååå skönt. På kvällen var jag röd om nosen och kinderna :) Skönt att min otroligt bleka hud får lite färg. På torsdag kommer min mamma å syster hem från en solig vecka på Cypern, och eftersom vårsolen lyser med sin frånvaro i Sverige idag kan jag ju ge upp tanken att bli liteeee brun i ansiktet tills dess att dom kommer hem. 
 
Omelett är ju så enkelt att göra, och med smörstekta kantareller med persilja över så kan det ju inte blir så mycket godare!! Mums :) Nu ska pausa spotify som går på tvn, där låten "Just give me a reason" med Pink går på repeat, den låten är ju så bra!!! För nu ska mina pluggböcker fram, för ovanlighetens skull ;) om 6 dagar är det dags för tenta i blod- immunologi och mikrobiologi! På lördag samma vecka är det nästa tenta, där ingår: celler, nervsystemet, endokrina systemet, rörelseapparaten och sinnesfysiologi. PUH! 
 
..det kan låta som att jag klagar på allt som har med skolan att göra, och jag tycker det är tufft, mycket tuffare än vad jag trodde innan jag började. Kursen vi läser nu, människans fysiologi, är jätteintressant!! Det är så mycket man vill förstå och koppla ihop med olika jobbsituationer jag varit med om. Förstå sjukdomar och förstå hur vi fungerar. Jag ÄLSKAR att förstå och se hur kroppen fungerar, det är kroppens lära som gör att jag vill läsa till sjuksköterska. Men jag tycker att vi har alldeles för kort tid på oss att lära oss alla områden, 5 veckor!!!! Vi ska ta med oss det här som framtida sjuksköterskor, det är ju jätteviktigt att veta hur den friska människan fungerar för att förstå hur sjukdomar och läkemedel påverkar oss?! Men man har inte tid att både lära sig det som står i kursplanen och lära sig det som man tycker är intressant och som man vill fördjupa sig i - och det är det som stressar mig! 

Kroppen säger ifrån!

Lunchen idag fick bli två stora glas med smoothie gjord av naturell yoghurt, jordgubbar, hallon, 1 banan, 2 ägg och kokos! En lunch med både fett, kolhydrater och protein - helt perfekt :) och sen är jag ju inne i en smoothie-period och kan dricka hur mycket smoothies som helst, så varför inte ha smoothies som lunch!? :) Så mycket enklare kan det ju inte bli i alla fall!
 
Jag var på föreläsning i förmiddags, om mikrobiologi. Jag åt frukost i form av omelett med strimlad skinka (vill inte sätta igång min högljudda blender och göra en smoothie när klockan är strax efter 07). Jag åt frukost tillsammans med mina böcker om människokroppen - och då fick jag nässelutslag över hela överkroppen, på bröstet, armarna, ansiktet och en bit ner på magen, precis som jag rodnade över hela kroppen. 

Utslagen försvann efter en timme ungefär, och antingen beror dom på äggen (vilket jag i stort sätt äter varje dag) eller så beror utslagen på mina pluggböcker (som jag också sitter med varje dag). Jag röstar på det sista alternativet, plugget leder till stress!! I texten nedan hämtat från en hemsida om nässelutslag, står det att stress gör oss mer mottagliga och att vår kropp blir mindre motståndskraftig mot medicin etc. Så om jag förstår det rätt så blir man mer mottaglig mot biverkningar om man upplever sig stressad? 

Min ena medicin mot min hypertyreos som jag tar varje morgon och kväll har en biverkning som är att få utslag som ser ut som nässelutslag. Jag har aldrig fått den biverkningen tidigare, och jag brukar aldrig vara stressad. Men just nu är det så mycket i skolan och nästa vecka är det tenta igen vilket gör att jag känner mig väldigt stressad. BRA att kroppen säger ifrån!! Nu ska jag bara försöka stressa lite mindre... 
 
"Att få nässelutslag av stress kan vara påfrestande och kan skapa en ondcirkel där nässelutslagen gör personen mer stressad. Därför är det viktigt att få rätt behandling. Det är inte stress i sig som skapar nässelutslagen utan snarare stressen som gör en mottaglig. Kroppen blir mindre motståndskraftig mot mat, medicin, infektioner osv. Därför är det både viktigt att hålla en låg stressnivå, hitta de födoämnen eller saker man får nässelutslag ifrån och eventuellt behandla med medicin"
 
"En del som behandlas med tyreostatika kan få hudutslag och klåda. Utslagen ser ofta ut som nässelutslag. Utslagen försvinner om behandlingen avbryts. Om man får denna typ av biverkning under behandling med ett läkemedel kan det vara värt att prova det andra."

Jag drömde en gång..

Inatt drömde jag om att jag grävde ner B-lymfocyter i en grav, men då kom T-hjälparceller och grävde upp kompisen igen för att skydda min kropp mot infektioner i den lymfatiska systemet. T-mördarceller ville mörda mitt nervsystem så jag inte kunde fatta såna beslut som att begrava mina egna antikroppar. 

Behöver jag berätta för er varför jag varit frånvarande de senaste dagarna? 

Vacker


Träning ur ett fysiologiskt perspektiv

 
Det är ju så mycket snack om träning hit och dit, och kost hit och dit. Vad man ska äta för att SNABBT gå ner i vikt och få drömkroppen och leva ett lyckligt liv. Det finns INGA mirakelkurer, kroppen fungerar på ett visst sätt och det kan ingen ändra på, så länge som man inte går in i varje liten cell och ändrar vårt DNA. 

Eftersom jag läser en kurs nu om kroppens fysiologi så läser man om hur den friska kroppen fungerar, hur celler, nervsystemet, muskler, endokrina systemet, blodet och mikroorganismer ser ut, arbetar och har för funktion. Jag tycker allt det här vi läser egentligen är jätteintressant - när jag förstår hur det fungerar. Muskler och kroppen är ju någonting som är jättekul att läsa om, särskilt när det handlar om kost också. Tänkte därför sammanfatta lite hur man bör tänka vad som gäller kost och träning - genom att förstå hur kroppen fungerar så kommer vi spara mängder med pengar som vi, eller många, lägger på bantningsprodukter av olika slag :) för det finns inga genvägar till en sund kropp!
 
Vi bryter ner kolhydrater i form av glukos som vi lagrar i kroppen, som kroppen använder som drivmedel i samband med muskelarbete (när vi rör oss). Vi är alltså beroende av kolhydrater. Det tar relativt lång tid att tömma förråden med kolhydrater som finns i musklerna (och levern). När vi äter kolhydrater så fylls förråden på igen, efter en dag ungefär. Om man äter kolhydratsfattig kost tar det ungefär en vecka att fylla på förrådet igen. 
 
Om det INTE finns tillräckligt med kolhydrater i musklernas förråd så måste de använda ett annat drivmedel, annars orkar de inte arbeta. Man kan jämföra kroppen med en hybridbil ungefär, vi kan använda oss av TVÅ drivmedel. Antingen glukos (kolhydrater) eller fettsyror (fett). Så om vi har tränat och där med förbrukat förrådet med kolhydrater och inte fyllt upp förrådet med nya kolhydrater, så måste kroppen använda sig av ett nytt drivmedel, nämligen fettförrådet som finns lagrad i våra kroppar.
 
Så varför ska man äta kolhydrater efter ett träningspass? För att kroppen ska få nytt bränsle och bygga upp det förlorade förrådet.

Så varför ska man äta protein efter ett träningspass? För att kroppens muskler använder protein som byggstenar. Genom protein så ökar muskelfibrerna sin storlek och vi blir starkare. Män har lättare att bygga muskler jämfört med kvinnor, eftersom männens könshormon testosteron stimulerar muskeltillväxt. Kvinnor har en liten mängd testosteron i kroppen som utsöndras från njuren (eftersom vi kvinnor inte har några testiklar) som gör att vi också kan bygga muskler, men inte lika enkelt som män. Protein finns i t ex kött, ägg, bönor, kvarg etc.
 
Så varför ska man äta fett? Det är skillnad mellan fett och fett, precis som det är skillnad mellan kolhydrater och kolhydrater. Det finns nyttigt fett och det finns ohälsosamt fett. Det nyttiga fettet innehåller mängder med näringsämnen som är viktiga för kroppen, och även om fett innehåller mycket energi (kalorier) så bör man äta det för att vi ska må bra och vara friska. Nyttiga fetter är t ex avokado, olja, lax, nötter. 

Vad leder kolhydratsfattig kost till? När kroppen inte får tillräckligt med kolhydrater så använder kroppen fett som drivmedel istället, och vi förlorar på det sättet fett och går ner i vikt (om vi inte bygger muskler, som väger mer än fett - just därför har vikten en sån liten betydelse när man tränar). Kolhydratsfattig kost innebär INTE att vi slutar äta kolhydrater, för då orkar vi ingenting. Kroppen är BEROENDE av kolhydrater, men det finns en viss skillnad.
 
De kolhydraterna som vi måste äta för att MÅ BRA är grönsaker, fullkornsprodukter, quinoa, fröer, linser, bönor etc. Genom att vi äter dessa kolhydrater tillsammans med proteiner och nyttigt fett så mår vi bra och kommer i bättre form i SAMBAND med träning. Om vi äter "ohälsosamma" kolhydrater: vitt mjöl, socker, pasta, ris, chips, popcorn, vitt bröd, kakor etc. så lagras FLER kolhydrater i våra kroppar, som FÖRVANDLAS till fett. Om vi rör på oss tillräckligt mycket (40 minuter per dag) så använder kroppen kolhydraterna som bränsle, och vi går INTE upp i vikt (så länge vi håller balansen mellan kalorier in och kalorier ut, vi förbrukar kalorier genom att vi rör på oss, och vi får i oss kalorier genom maten). Om vi äter 1500 kalorier per dag och förbrukar 2000 kalorier så innebär det att vi förbrukar fett - och vi går ner i vikt.
 
Uthållighetsträning ökar hjärtats pumpförmåga och andningssystem = bättre kondition = friskare kropp. Om vi vill öka musklernas volym så måste vi öka träningsintensiteten, det krävs alltså MOTIVATION för att "tappa" fett. 

 


Wihu!

 
Jag har egentligen bilder på kameran som väntar på att få laddas upp, men mina ögon är så tunga att jag tänkte gå och lägga mig nu - efter några timmars läsande i boken "Människokroppen" om muskelkontraktion. Bilden är från den 2 maj förra året, snart är vi där med andra ord! Hoppas hoppas att det går snabbt för träden att slå ut, finns det något finare än utslagna vårblommor? 
 
Men nu till det jag tänkte skryta lite om.. JAG BLEV GODKÄND PÅ TENTAN!!!!!!!!!!!!!! 10 kilo lättade från mina axlar, varit orolig i nästan en månad. Vår första tenta, i vårdvetenskap dessutom. Hälften av klassen fick reda på resultatet igår, och hälften fick vänta till idag av någon dum anledning. Jag var självklart en utav de offer som fick vänta en hel dag extra, med en klump i magen. Det var många som inte klarade tentan, man var ju trots allt tvungen att få 70 % rätt för att få godkänt, och lärarna är stenhårda! 
 
Inatt kommer jag sova som en prinsessa :) så nu ska jag krypa ner i sängen, imorgon väntar ännu mer plugg, och äntligen känns plugget lite mer motiverande när man vet att man kan bli godkänd på tentorna :) haha! 

Viktor sitter på golvet och han ska också gå och lägga sig snart. Men just nu är han på spindeljakt, och han är jätterädd för spindlar, "synd" att jag sitter och skriver här på datorn och inte själv kan ta bort den ;) 

Vi håller tummarna!

 
Vi är på jakt efter utemöbler, och det är inte det lättaste att hitta fina utemöbler till ett bra pris. Vi vill ha möbler som är lättskötta, sköna och fina, så klart :) och då passar konstrotting som handen i handsken, problemet är bara att de är lite dyra, särskilt för en student (som snart, förhoppningsvis, blir två studenter). Men nu har vi hittat  en fin grupp på blocket och kontaktat säljaren, om ingen budar över utgångspriset senast imorgon så är dom våra! Problemet är väl bara att vi inte är ensamma om att leta efter utemöbler på blocket, men vi håller tummarna  :) det hade varit lagom härligt att äta frukost i morgonsolen i helgen, även om man får ha på sig lite extra kläder..

Kvinnor har en mer utvecklad ledningsbana jämfört med män

Genom denna text, som står i min fysiologibok, får vi äntligen förklarat varför vi kvinnor är så duktiga på att göra flera saker samtidigt!

 

Storhjärnan är den största och högst utvecklade delen av nervsystemet. Storhjärnan delas in i två delar – två hemisfärer, som är förbundna med varandra genom hjärnbalken. Hemisfärerna delas i sin tur in i olika lober.

 

Hos ca 90 % av alla människor så är det den vänstra hemisfären som är den så kallade dominanta hemisfären, dvs. att den ansvarar för vår talförmåga, och styr den hand vi är skickligast med: höger hand. Den analytiska och matematiska förmågan anses också vara egenskaper som är bundna till den vänstra hemisfären.

 

Den högra hemisfären kallas ibland för den ”tysta” hemisfären, eftersom tal och språk ligger på vänster hjärnhalva. Höger hemisfär har bättre rumsuppfattning, större förmåga att bearbeta, mer musikalisk och konstnärlig, vi känner igen melodier och färger etc. och här kan vi ”läsa mellan raderna”.

 

De två olika hemisfärerna har ett ständigt utbyte av information via ledningsbanor. Vissa kvinnor anser att denna ledningsbana är mycket mer utvecklad hos dem än hos män, vilket förklarar att de kan laga mat, snyta ungar och skriva avhandlingar på samma gång medan män efter mycket träning möjligen klarar att köra bil och samtala samtidigt.


Måndag

Efter en helg hos svärföräldrarna så fick hela min måndag gå ut på att läsa om nervsystemet och celler. Finns en rolig hemsida där jag är medlem där man svarar på frågor och samlar poäng, ibland är det lite extra kul att tävla mot sig själv :) imorgon satsar jag på fler rätt och bättre förståelse och samband :)


Hemkomna

Då va vi i Växjö igen efter en mysig helg i Vimmerby hos Viktors familj. Vi fick med oss ett gäng kantareller av Viktors söta mormor och morfar. Vi älskar kantareller, och ikväll blir det lite ugnsomelett med kantarellstuvning till kvällsfikat. Och imorgon blir det kycklingsallad från födelsedagsfesten som va igår :) tänk vad bra det kan va att åka iväg ibland, haha :)


Pinterest


Löpning och styrka

Igår va vi ute och sprang någon kilometer och stannade till då och då för att träna lite styrka. Vi hoppade bland annat upp och ner på en mur för att sedan göra knäböj :)

Nu ska Viktor iväg och köpa glass som vi ska äta på altanen, mysigt :) jag återgår till mina pluggböcker om blodet!


En liten

Bilden visar en söt liten Viktor!
Just nu

Jag och Viktor åkte till Vimmerby i fredags, för att besöka Viktors föräldrar och gå på kalas :) Viktor fyller år nästa vecka så då skulle släkten vara med å fira. Så igår va vi hos Viktors kusiner och åt god mat och tårta :)

Jag blir så stressad när alla i klassen uppdaterar på Facebook om hur mycket dom pluggat i helgen. Själv har jag knappt tittat i böckerna.. Men nu sitter jag faktiskt å läser en bok som jag fick av mamma: "Värt att veta om blodet". Väldigt lättläst och övergripande, så får jag gå in mer på detaljer sen när jag kommer hem :)


Frukost

Naturell yoghurt med banan, kiwi och pumpafrön, samt ett kokt ägg med örtaromat på, mums!
 

Började denna torsdag med att ställa klockan en halvtimme tidigare än vad jag brukar när jag börjar skolan vid 9-tiden. Va ute och gick innan frukosten, 4 kilometer. Drack ett glas vatten innan promenaden och direkt när jag kom hem så åt jag frukost för att inte bryta ner musklerna. Genom att börja dagen med en morgonpromenad innan frukost så är ämnesomsättningen något högre under hela dagen, och sen är det väldigt skönt att gå en promenad och se alla som cyklar eller kör till jobbet, då njuter man lite extra av att man är student då man slipper kliva upp klockan 05:40 för att gå till jobbet :-)
 
..jag har förresten en ordentlig träningsvärk i rumpan idag efter trappträningen igår!! Vääääldigt skönt faktiskt :-) Nu ska jag snart cykla till skolan, en föreläsning om blodet och immunologi står på schemat till klockan 14! 

Inspiration

Detta är en tjej som har vägt 130 kilo. I april förra året vägde om 112 kilo, nu i april väger hon 55 kilo. Hon har alltså gått ner 57 kilo på ett år, så sjukt imponerande!!! Tjejen heter Linda och har en blogg, den HÄR!
 
Hon bestämde sig bara för att gå ner i vikt, hon ville äta samma kost som hon gjort hela tiden tillsammans med sin familj, och hon ville röra på sig mer. Sagt och gjort, hon åt samma mat som tidigare - fast i betydligt mindre portioner. Bytte ibland ut potatis/ ris/ pasta till keso eller dylikt, just för att hon ville vara lite nyttigare. Hon äter godis en gång i veckan, med måtta såklart, precis som allt annat. 
 
Hon började sin träning med att gå raska promenader varje dag (lågintensiv träning - bränner mest fett), sen började hon träna 60-90 minuter på en crosstrainer per dag (högintensiv träning - pulshöjande - förbättrar konditionen - ökar ämnesomsättningen under både aktivitet och vila). Detta bidrog med att hennes kropp förbrände mer kalorier än vad hon fick i sig genom maten, vilket i sin tur leder till viktminskning, som man med all säkerhet kan se på bilden!!!

Det här kallar jag inspiration. Kan hon gå ner alla de där kilorna på ETT år så kan jag få en vältränad och slimmad kropp på ett år! Motivation är A och O!
 

Förmiddagsträning

Rutin är A och O när det gäller träning! Sätt upp ett mål om hur ofta du ska träna denna veckan och vad du ska träna! Jag tycker att det bästa är att träna på morgonen/ förmiddagen - för då han man träningen gjord!

Klockan 10 mötte jag upp Hanna på vattentorget för att springa runt sjön, följt av trappträning! Trappan är betydligt längre än vad bilden visar, men när jag gör knäböj i trappstegen så använder jag "bara" de trappstegen som visas på bild. Först springer jag upp och ner för trappan/ backen tre gånger och sen gör jag knäböj på varje trappsteg! - det kallar jag för ben och rumpträning, men även kondition eftersom man får upp pulsen! Trappträning är perfekt träning för hela kroppen, och trappan behöver inte vara så värst lång om man inte har någon i närheten av sitt hem. Några få trappsteg räcker att göra knäböj på, man får bara se till att gå upp och ner några extra gånger. Och skit samma om någon skulle se er när ni hoppar och putar med rumpan - blickarna visar bara avundsjuka att dom inte är lika starka som jag (jag försöker intala mig det i alla fall, haha....)

Nu ska jag träna lite mage inomhus och sen ska jag koka ett ägg och dricka en massa vatten! Till lunch blir det räk- och broccolipaj (den är jättegod!!!) som jag och Hanna lagade igår :)


Skrivet av en sjuksköterska

Hittade en annan text på Facebook (ja tänk vad mycket klokt det finns på facebook ändå?? haha)! Texten handlar om sjuksköterskor och deras yrke. Jag tror att jag varje dag ser texter som mina vänner på Facebook antingen "delat" eller "gillat" som handlar om sjuksköterskor. De allra flesta är väldigt bra skrivna, och är oftast skrivet av sjuksköterskor själva som vill nå ut till allmänheten om sina tankar och funderingar. Jag brukar läsa igenom kommentarfälten till de där texterna som till exempel handlar om en sjuksköterskas arbetsdag. En del som kommenterar de där inläggen skriver: "Varför klaga när ni visste vad ni gav er in på när ni började läsa till sjuksköterska?" eller "Byt jobb så slipper du klaga".
 
Jag vet inte hur det är att jobba som sjuksköterska, för jag är har inte gått tillräckligt långt i utbildningen och jag är ju ingen sjuksköterska. Däremot så jobbar jag med sjuksköterskor. Som undersköterska och sjuksköterska samarbetar man, för att tillsammans skapa bra vård och arbetsklimat - och med den erfarenheten kan jag föreställa mig hur det är att jobba som sjuksköterska, eftersom undersköterskor och sjuksköterskor oftast delar samma upplevelse av en vårdsituation. Undersköterskor är beroende av sjuksköterskor, och sjuksköterskor är beroende av undersköterskor - inte för att sjuksköterskor inte skulle klara av omvårdnadsarbetet och allt vad det innebär (omläggningar av sår/ dränage/ stomier, mobilisering, assistans, personlig hygien etc.) utan, vad jag anser, för att patienten ska få bästa möjliga vård genom samarbete av de olika yrkes"grupperna".  Vi gör det vi är bra på - vår expertkunskap! 
 
Tänkte publicera texten jag hittade igår. Texten är lång, men läsvärd!

 
Efter alla skrivelser om sjuksköterskor, om våra löner och vår arbetsmiljö ser och hör jag ibland frågan "varför blir ni sjuksköterskor då, ni vet ju hur det ser ut när ni börjar plugga eller hur?”. Jag vill bidra till debatten med en text som jag skrev som ganska färsk syrra:

”Jag jobbar både med att rädda liv och att bädda mjukt för döden. Varje arbetspass uppbådar jag all kunskap, all kompetens, all ork och allt mod jag har för att få ihop dagen. Jag vårdar, läker, helar. Men också – tvingas se på när livet ger upp, när huden skiftar färg, när andetagen upphör och hjärtat till sist stannar. Man ger behandling för att någon ska friskna till. Men kanske frisknar de inte och till slut ger man behandling för att de ska få somna in i lugnaste möjliga ro.

Det finns saker som verkligen aldrig går att förstå, om man inte sett dem:
När någon är så andningspåverkad att de verkligen kvävs om de lägger sig plant i sängen.
När någon kräks blod ur både näsa och mun tills sängen, lakanet, golvet, allt är rött.
När någon är så förvirrad att han ständigt glömmer var han är, blir orolig och skriker rakt ut av rädsla och frustration.
När någon som nyss småpratat med en plötsligt sjunker bort, ögonen vänder sig och hon bara dör, obevekligt.
När anhöriga som annars är samlade blir så utom sig av oro och sorg att de skriker rakt ut, beter sig oresonligt, gråter hysteriskt och skäller ut en efter noter.

Men också, små fantastiska mirakel som inte går att förstå, om man inte sett sammanhanget:
När en afatisk patient som inte får ur sig ett ord plötsligt sjunger hela ”mors lilla Olle” vid frukostbordet och inte kan sluta le.
När en förlamad patient som varit sängliggande ett tag med vändschema börjar få kraft att kunna gå igen.
När någon som varit medvetslös i dagar vaknar till och frågar om ”man kan få något kaffe på det här stället egentligen!?”
När en anhörig som är utom sig av oro och sorg ändå kommer för att säga ”förlåt för det jag vräkte av mig, tack, för allt, ni är fantastiska”

Vi räddar liv, det gör vi. Jag tror att det vi gör är nödvändigt och värdefullt – att de patienter som har någon enda chans faktiskt klarar sig och mår så bra som deras sjukdom eller skada kan tillåta. & att vi har möjlighet och kunskap att ge resten en värdig, lugn död. Men det är inte lätt på något vis att vara sjuksköterska. Det är svårt att se människor vara sjuka, lida och dö. Det är svårt att se deras anhöriga oroa sig, sörja. Framför allt är det svårt att tvingas prioritera hårt och lämna någon ensam i sängen, skrikande efter hjälp, för att tid och resurser inte räcker till. Att veta vad god vård är, att äga den kunskapen, men inte äga makten att skapa förutsättningarna för att ge den…

Denna kvällen har jag tur. Patienten har tur. Jag kan uppbåda allt mitt tålamod, i det närmaste änglalikt, och sätta mig hos honom för femtionde gången samma kväll och berätta att han är på sjukhuset, att han varit sjuk men är på bättringsvägen, att hans dotter vet att han är där och att hon varit och hälsat på tidigare under dagen. När han två minuter senare skriker efter mig igen, i panik, börjar processen om. Ikväll har jag tid. Tack och lov har jag tid. Om ingenting akut händer så har jag tid…

Jag lär mig varje dag. Växer, och lär mig. Jag torkar blod, svett och tårar. Jag hjälper, stöttar, behandlar och läker. Lindrar, stillar, botar och bättrar. Jag måste använda allt från mitt mest basala mänskliga till mitt mest specialiserade medicinskt kunniga för att ge dem jag vårdar allt de behöver. Jag måste vara analytisk, snabbtänkt, påläst och tekniskt skicklig men på samma gång mänsklig, närvarande, omvårdande och empatisk. Jag måste använda mitt hårdaste, tuffaste jag flera gånger under kvällen, för att förstå, reda ut och behärska de medicinskt kritiska situationer som uppstår. Men jag måste också behålla mitt mjukaste, vänligaste sätt och allt mitt tålamod för att kunna möta resten.

När förutsättningarna är rätt har vi kunskap och kompetens att ge en fantastisk vård. Att behöva förklara för patienter och anhöriga varför vi ofta inte har tid att göra detta, varför inte resurser finns för detta, det är inte svårt – det är fel och omöjligt”

Vad vill jag säga med min text? Att de allra flesta sjuksköterskor verkligen brinner för sitt yrke och älskar sitt jobb. Därför har vi valt det! Utbildningen är populär med höga intagningspoäng. De flesta tar stora studielån för att kunna studera. Ni måste därför förstå, att när vi säger ifrån så har det gått långt! Vi utbildar oss trots att vi vet att det oftast inte är en ekonomiskt lönsam utbildning. Trots att vi vet att vi kommer få jobba kvällar, helger, nätter och storhelger. Trots att vi vet att vi väljer ett yrke som många gånger är tungt både fysiskt och psykiskt.

De flesta protester som nu hörs handlar inte främst om att vi har låga och många gånger helt oskäliga löner, att vi jobbar långa och tunga skift, att vi är trötta i ryggen och hjärnan och själen när vi kommer hem från jobbet. Även om det är mycket i detta som är fel, som det borde göras något åt så har vi liksom räknat med det. De protester som nu hörs kommer ur att det inte längre bara är vi som drabbas utan i allt större grad patienterna. Att jag jobbat åtta, nio timmar utan att gå på toaletten må vara hänt. Att behöva säga till patienten som är sjuk, svag och utsatt att ”jag hinner inte hjälpa dig till toaletten" däremot. Att göra farliga misstag där patienter utsätts för risk, på grund av utmattning och hög arbetsbelastning. Det är sånt som tär på oss och det är därför vi nu över hela landet protesterar. Vi bryr oss om våra patienter och kan inte längre titta på när vården avvecklas i ett välfärdsland som detta.

Att vi på många ställen har usla arbetsförhållanden är en sak, det är vår egen strid i mångt och mycket, som vi måste kämpa för tillsammans och med vårt fackförbund. Men att patienter i Sverige idag dagligen utsätts för risker, skador och obehag för att vi, trots att vi jobbar 120% av vår kapacitet, inte hinner ge den vård vi vet att patienterna har rätt till, behöver och mår bra av… Här KAN vi inte stå och se på. Så till er som har svårt att förstå våra klagomål, som undrar varför man blir sjuksköterska när man vet hur det ser ut - det är er vi kämpar för, eller era anhöriga, den dagen ni blir sjuka.

Alla sjuksköterskor kan nog berätta om den etiska stressen som maler i bakhuvudet och den ständiga känslan av att ha glömt något - måtte det inte vara något viktigt... & alla verkar vi vara överens om att dessa känslor liksom kommer oftare och oftare. Den arbetsmiljö jag upplever på en vårdavdelning påminner ofta om den jag känner av när jag står i kön på McDonalds i lunchtid och ska beställa mat. Det tutar och piper överallt. Personalen verkar extremt pressad. Köerna växer. Personalen jobbar på med en effektivitet som verkar robotlik, ändå blir det väntetider och misstag görs. Någon beställning glöms bort. 

Någon i kön tar lång tid på sig att beställa. Kanske en äldre person, som har svårt att se menyn och vill höra tillbehören en extra gång. Köerna växer. Personalen behåller lugnet och fortsätter le, kunden har rätt. Men under leendet ser man stressen byggas upp. Effektiviteten stoppas upp helt, människorna i kön är inte robotar även om personalen lyckas ganska bra med att låtsas vara det… Våra patienter är inte heller robotar. De kan inte planera in sina toalettbesök efter när vi har gott eller ont om tillgänglig personal. Det kan ta en halvtimme att få i sig en måltid med assistans. Stressen gör bara att det tar längre tid. Vi är inte heller robotar, även om vi lyckas ganska bra med att låtsas vara det. Ja, jag ser absolut likheter. Däremot finns det några stora och viktiga skillnader mellan ett akutsjukhus och en hamburgerrestaurang:

1. Kunderna på McDonalds kan lämna stället och äta något annat, patienterna kan inte välja att avstå - de är sjuka!
2. De som arbetar på McD gör det ofta en kortare period i livet. De har ingen utbildning och inga studielån att finansiera. Sjuksköterska ska man vara livet ut, om inte studielånet ska bli en stor ekonomisk förlust. Vi ska orka i många, många år…
3. Kanske det viktigaste: tjejen i kassan kanske ger mig en hamburgare istället för cheeseburgare, när hon blir stressad och gör fel. Jag kanske ger min patient fel behandling eller läkemedel. Vi arbetar med liv och död, på liv och död. Mina misstag kan inte rättas till genom en gratis milkshake och en halvhjärtad ursäkt. En glömd beställning kan göras om. En glömd patient, en glömd insulinspruta, här blir det snabbt farligt...

Jag hoppas att allmänheten kan ta till sig det vi försöker förmedla och inse att våra protester inte bara handlar om arbetsmiljö och löner, utan främst om vilken vård vi bedriver i vårt land. Vilken vård vill du ha åt dig själv, ditt barn eller din mamma? Alla blir vi någon gång sjuka. Vi har länge protesterat för egen del, nu står vi upp för oss alla, vi har fått nog!

/Sara Nyman, leg sjuksköterska"

Tisdagsmys

 
Fruktsallad doppad i mörk choklad och hemmagjorda sockerbullar med vaniljkräm i, får bli kvällsfikat ikväll. Det var längesen jag låg en kväll i soffan utan böcker bredvid mig om människokroppen, behöver jag säga att det är väldigt skönt? 
 
Efter skolan så cyklade jag till Hanna för att laga lite mat. Vi träffas så sällan nu när jag har börjat plugga, förut träffades man ju varje vecka på jobbet!! Så det är alltid kul att umgås och få reda på allt nytt som hänt på jobbet. I maj så flyttar avdelningen till en helt nybyggd avdelning - hoppas att arbetsmiljön blir bättre! Inga patientsängar i korridoren och inga "flersalar", eller sexsalar som vi brukar säga på jobbet, och tolka inte namnet fel, sexsalar innebär en sal med sex sängar, om ni tänkte på något annat ;)
 
På den nya avdelningen kommer det bara finnas salar med en eller max två sängar - vilket kommer påverka patientens välbefinnande och integritet såklart, men även vårt arbete som sjukvårdpersonal. LÄNGTAR efter att se resultatet efter all den här väntan, hoppas att jag kan börja jobba lite mer dom närmsta veckorna, någon helg hade varit helt perfekt. Men för att jag ska kunna jobba så måste ju avdelningen behöva personal. Får besöka avdelningen med något smittoämne så att någon blir sjuk ;) hähäh.. 

Skrivet av en 90-åring

Hittade den här texten på Facebook och tänkte dela med mig av den här, den är skriven av en 90-årig klok dam!
 

42 saker jag lärt mig av livet

1. Livet är inte rättvist men det är ändå bra.

2. När du tvivlar, ta bara nästa lilla steg.

3. Livet är för kort, njut av det

4. Ditt jobb kommer inte att ta hand om dig när du är sjuk. Dina vänner och din familj kommer att göra det.

5. Betala av dina kreditkortsskulder varje månad.

6. Du behöver inte vinna varje argumentation. Förbli ärlig mot dig själv.

7. Gråt med något, det är mer helande än att gråta ensam.

8. Börja spara inför din pension när du får din första lön.

9. Vad gäller choklad, så är det meningslöst att försöka motstå.

10. Slut fred med ditt förflutna så att det inte förstör din framtid.

11. Det är okej att dina barn ser dig gråta.

12. Jämför inte ditt liv med andras. Du har ingen aning om vad deras livsresa handlar om.

13. Om ett förhållande måste vara hemligt så borde du inte vara en del av det.

14. Ta ett djupt andetag, det får ditt sinne att slappna av.

15. Gör dig av med allt som du inte använder. Onödiga materiella ägodelar tynger dig på många vis.

16. Allt som inte dödar dig gör dig starkare.

17. Det är aldrig för sent att bli lycklig men det är upp till dig, ingen annan.

18. När det kommer till jaga det du älskar i livet, acceptera aldrig ett nej.

19. Bränn de fina ljusen, använd dina finaste lakan, bär dina finaste underkläder. Spara dem inte till ett speciellt tillfälle. Varje dag är speciell.

20. Förbered dig för mycket. Följ sedan strömmen.

21. Var excentrisk nu. Vänta inte tills du blir gammal med att bära lila.

22. Det viktigaste sexuella organet är hjärnan.

23. Ingen annan än du själv styr din lycka.

24. Tonsätt varje sk drama i ditt liv med dessa ord "Spelar detta verkligen någon roll om 5 år?".

25. Välj alltid livet.

26. Förlåt allt men glöm inget.

27. Vad andra tänker om dig har du inget med att göra.

28. Tiden läker nästan alla sår. Ge tiden tid att göra sitt jobb.

29. Hur bra eller dålig en situation än är så kommer den att förändras.

30. Ta inte dig själv för seriöst. Ingen annan gör det..

31. Tro på mirakel.

32. Granska inte livet. Gör bara det bästa av det just nu.

33. Att bli gammal slår alternativet - att dö ung.

34. Dina barn får bara en barndom.

35. Det enda som verkligen betyder något i slutet är att du har älskat.

36. Se till att vara utomhus varje dag. Mirakel väntar överallt.

37. Om vi kastade alla våra problem i en hög och såg alla andras problem, så skulle vi snabbt ta våra egna tillbaka.

38. Avundsjuka är slöseri på tid. Acceptera vad du redan har, inte vad du behöver.

39. Det bästa i livet har inte hänt dig än.

40. Oavsett hur du mår. Klä upp dig och dyk up.

41. Skörda.

42. Livet har ingen rosett kring sig men det är ändå en gåva."

D-vitamin

Jag har hela hösten och vintern ätit d-vitamintillskott. Läste en studie förra året om d-vitaminets betydelse för hälsan, och köpte där efter d-vitamin på apoteket. Jag äter dessutom tillskott av omega3-olja för att jag alldeles för sällan äter fisk! Nu har jag slutat att köpa d-vitamin, kommer fånga upp solens d-vitaminstrålar när den börjar lysa starkare och varmare. Har samlat ihop lite information på internet om d-vitamins betydelse för hälsan, som faktiskt är väldigt intressant, tror många är omedvetena om hur viktigt d-vitamin faktiskt är. 

D-vitamin behövs för cellernas tillväxt, Nervsystemet, skelettbildningen, motverkar muskelsvaghet, benskörhet (osteoporos), reglerar kalkbalansen i skelett och tänder, motverkar karies. Bra för hud och hår, behövs för upptagandet av kalcium och fosfor i tarmen, motverkar hjärt-kärlsjukdomar. Förbättrar även upptaget av mineraler. D-vitamin anses även vara bra för fettförbränningen då det hjälper kroppen att ta upp kalcium.

 

D-vitamin är bakteriedödande och bra för immunförsvaret, trötthet och depression, motverkar förkylning, influensa, är bra mot reumatism, akne, eksem och psoriasis, reglerar immunförsvaret och motverkar inflammationer och cancer. Vissa studier visa att d-vitamin kan hämma tumörtillväxt (bland annat tjocktarmscancer) och utvecklande av MS. D-vitamin är även bra mot leverproblem, förstoppning och närsynthet. Förbättrar insulinkänslighet och minskar risken för diabetes typ 2.

 

För att få i sig tillräckligt med d-vitamin så ska man äta 10 mikrogram d-vitamin varje dag. Det är sällan någon äter så mycket, men här är exempel på livsmedel som innehåller d-vitamin:

 

- 1 portion lax: 15 mikrogram (täcker alltså behovet av d-vitamin)
- 1 portion regnbåge: 16 mikrogram (täcker behovet)
- 1 portion makrill: 4,7 mikrogram (täcker inte behovet)
- 1 portion kyckling med skinn: 1,5 mikrogram (täcker inte behovet)
- 1 portion torsk: 1,2 mikrogram (täcker inte behovet)
- 1 portion filmjölk: 0,6 mikrogram (täcker inte behovet)
- 1 ägg: 0,8 mikrogram (täcker inte behovet)
- 1 portion nötkött: 0,4 mikrogram (täcker inte behovet)

 

..med denna informationen så kan vi dra slutsatsen att det bara är lax och regnbåge som täcker det DAGLIGA behovet av d-vitamin. När solen kommer fram och står högt på himlen (sommarmånaderna) så får man tillräckligt med dagligt d-vitamin genom att vistas i solen i 30 minuter!! - se då till att hela kroppen får fånga åt sig solstrålarna, och inte bara ansiktet. 


Smoothie

Godmorgon! Nu är jag inne i en smoothie-period. Jag dricker smoothies varje dag, till frukost och/ eller kvällsfika. På morgonen är det viktigt att man får i sig både fett, protein och kolhydrater- det sätter igång ämnesomsättningen. Därför gjorde jag en smoothie på ett paket kvarg, drygt 2 dl (mängder med proteiner), lite mjölk, 2 dl hallon, 1 avokado och 3 stycken kiwi. För att få smoothien lite sötare så blandade jag i lite agavesirap (funkar lika bra med flytande honung).

En perfekt frukost! Äter ett kokt ägg på en knäckemacka också, mummmmms!


Kicka igång förbränningen

Ibland, när jag tänker på det, så dricker jag ett stort ljummet glas med pressad citron på morgonen innan frukost och en promenad. Ljummet citronvatten ökar förbränningen och har mängder med positiva fördelar, läs här nedan. Jag tycker  det är mycket godare och enklare att dricka ur sugrör (det gör jag nästan alltid oavsett vad det är för dryck), och eftersom just citron kan skada tänderna (emaljen) så är det med fördel att dricka med sugrör :) 
 

1. Ökar ditt immunförsvar: Citroner innehåller mycket C-vitamin, vilket är bra för att bekämpa förkylningar. Citron innehåller även mycket kalium, som stimulerar hjärnan och nervfunktionen. Kalium hjälper också till att kontrollera blodtrycket

2. Balanserar pH värdet. Dricker man citronvatten varje dag kommer det att minska kroppens totala syra

3. Hjälper till med viktminskning: Citroner innehåller mycket pektin, som hjälper till att bekämpa hunger. Det har också visat att människor som upprätthåller en mer basisk kost gå ner i vikt snabbare

4. Underlättar matsmältningen: Citronsaft hjälper till att rensa ur och uppmuntrar levern att producera galla som är en syra som krävs för matsmältningen. Effektiv matsmältning minskar halsbränna och förstoppning

5. Citroner öka graden av urinering i kroppen, vilket rena kroppen. Gifter lämnar därför kroppen i en snabbare takt och hjälper till att hålla urinvägarna friska

6. Rensar huden: C-vitamin bidrar till att minska rynkor och blemmor. Citronvatten rensar gifter från blodet, som hjälper till att hålla huden klar

7. Fräschare andedräkt: Inte bara detta, men det kan hjälpa till att lindra tandvärk och tandköttsinflammation

8. Lindrar andningsproblem: Varmt citronvatten förebygger infektioner i luftvägarna och stoppar hosta. Det fungerar som hjälp för personer med astma och allergier också

9. Hjälper till att avsluta kaffeovana: Efter att ha tagit ett glas varmt citron vatten, känner de flesta mindre sug efter kaffe på morgonen

Texten är kopierad HÄR ifrån.


Tomatsoppa

Gårdagens tomatsoppa med chorizo, bönor och basilika - MUMS! Nyttigt och gott - även för plånboken :) Receptet hittade jag HÄR, på ica:s hemsida och soppan har fått mycket bra betyg :) Till soppan drack jag vatten och åt ett rundknäcke med ost på, mums! 
 
Idag började vi dagen med en lång sovmorgon. Jag måste sluta upp med att sova 9-10 timmar varje natt.. Åtta timmars sömn är helt perfekt - kroppen behöver åtta timmars återhämtning- men inte mer. Genom att man sover lika länge varje natt, och lägger sig ungefär samma tid varje dag så vänjer sig kroppen vid det och man vaknar piggare! 
 
Efter vår sovmorgon så gick jag ut och gick runt sjön, med en ljudbok i öronen såklart, "Drömliv - lycklig på riktigt" heter den som jag lyssnar på nu, handlar egentligen i det stora hela om att man ska vara lycklig över det man har, och då inkluderas INTE de materiella sakerna som många anser leder till lycka. Ljudboken har fått många bra recensioner, jag hoppas att jag tycker att den är lika bra när jag lyssnat klart på den :) 

När jag nästan hade gått klart runt sjön så kände jag av mitt skoskav igen, som jag trodde hade läkt..... Så imorgon cyklar jag direkt till apoteket efter plugget för att köpa skoskavsplåster!!! Min högerfot verkar felkonstruerad, det kan omöjligt vara skorna det är fel på!? Ett par riktigt bra löparskor som jag köpte förra hösten som jag inte haft några problem med, och som jag använt VARJE VECKA sen jag köpte dom. Skoskaven gör mig inte lycklig :( inte för stunden i alla fall, haha.... jag har ju som regel att jag bara får lyssna på ljudbok när jag är ute och rör på mig (vilket leder till att jag rör på mig mer än vad jag annars hade gjort) - annars hade jag blivit alldeles för osocial här hemma. 
 
Frukosten bestod av en riktig proteinbomb; smoothie med jordgubbar, hallon, kvarg och agavesirap, och ett kokt ägg till det. Mumma.. Sen pluggade jag hela eftermiddagen fram till middagen, då vi blev bjudna på mat hos några vänner till familjen. Mycket trevligt :) 
 
 

Check!

Runkeeper är en app på telefonen som jag använder nästan dagligen. Det kan va när jag cyklar till universitetet, går till affären eller runt sjön etc. Det är kul att se i historiken hur man utvecklats eller om man bara vill se hur lång en viss sträcka är.

Nu är jag hemma efter min cykeltur. Att det inte ens tog två timmar att cykla runt hela Växjö i stort sett, i blåst och motvind dessutom. Och att jag dessutom ställde cykeln och gick lite ibland för att utforska lite till fots, hehe :)

Nu ska jag göra en tomatsoppa med bönor, chorizokorv och basilika i- mums!

Här nedan är en bild på min lilla cykeltur genom; öster, sandsbro, evedal, östra lugnet, hovshaga, hov och norr!
Cykeltur

Jag är på cykelutflykt med mig själv! Motion och ljudböcker går så bra ihop, för snart har jag lyssnat klart på ännu en ljudbok :-)

Jag har cyklat igenom Fyllerydsskogen, Sandsbro och nu sitter jag på Evedal och tittar ut över det snötäckta vattnet :) känns ju lustigt att folk badar här om två månader!?


Åldersförändringar

Efter att varit i skolan och lyssnat på en föreläsning om nervsystemet så cyklade jag hem och vilade lite. Sen var det bara att sammanfatta allt jag inte hade tid att skriva i datorn från gårdagens informationsrika föreläsning. Nu är jag äntligen klar!! Eftersom vi är lediga imorgon så ska jag på förmiddagen sammanfatta allt från dagens föreläsning om nerverna. 
 
Alla föreläsningar utgår ifrån en powerpoint, så jag antecknar i samband med föreläsningen - helst allt läraren säger - vilket leder till att många meningar i mitt anteckningsblock slutar med ".........." eftersom jag inte hinner skriva lika snabbt som läraren pratar ;) därför är det bra om jag sammanfattar alla mina anteckningar så snabbt som möjligt, så jag minns liteeee av vad som sades :) Så jag sammanfattar hela powerpointen och mina egna anteckningar - för att sedan lägga till sånt som jag inte riktigt förstår genom mina böcker - perfekt att använda i samband med tentaplugget om inte annat:)
 
Nu har jag äntligen skrivit klart om "celler". Imorgon ska jag skriva klart om "nerver", och efter det ska jag läsa de båda kapitlen i boken för att förstå allt lite bättre. Jag HATAR när jag inte har koll på vad det är jag gör. Då känner jag mig osäker och otrygg. Likadant är det på jobbet, när det är någonting som jag inte kan så ser jag till att lära mig det så jag är säker till nästa gång (eller säkrare) - mer kunskap och erfarenheter föder klokhet! Så när det är någonting som jag inte har koll på i allt det här vi ska lära oss om celler till exempel (övergripligt alltså, jag ska inte bli någon läkare!!) så växer envisheten fram och jag ser bara till att förstå - hur lång tid det än tar.
 
...så här sitter jag nu, några minuter efter åtta och har läst mina anteckningar, gått tillbaka i mina anteckningar, kika i powerpointen, läst igenom allt en gång till i anteckningsblocket för att NU, tillslut (!!!!!) förstå det som jag tidigare tyckte var helt knasigt (natrium/ kalium-pumpen, citronsyracykeln, aktionspotential etc.)!! Fast, cellerna är fortfarande väldigt knasiga, men det tillåter jag dom att vara - bara jag förstår helheten och det som krävs att jag ska kunna förstå :) 
 
..det skulle inte förvåna mig om jag imorgon tycker att allt är en enda stor djungel IGEN! Men det spelar ingen roll, det får jag ta då i så fall - för nu är jag lycklig (ja, faktiskt) för att jag förstår det som jag för 6 timmar sedan tyckte va helt omöjligt att förstå!
 
Vet ni förresten att antalet celler minskar och att cellerna slutar dela sig efter att man fyllt 20 år!? Funktionen i cellerna försämras liksom, det går med andra ord bara utför efter att man fyllt 20 år. Så när jag ibland säger "den tiden då jag var ung...." - så menar jag den tiden innan jag fyllde 20 ;) Får nog gå till toaletten och räkna rynkorna snart, haha!! Och så ska jag dricka lite mer vatten för att ge huden lite extra skönhet, det kan den allt behöva tror jag :) Så tänk på detta innan du solar nästa gång - solarie eller ute i vår/ sommarsolen - tänk på dina stackars hudceller som du ska vara rädd om istället för att "förlora" dom ännu snabbare i solen!! - DET gör dig gammal och skrynklig. Mitt mål är att se ut som Miranda Kerr i hyn när jag är 30 (haha...) - och hon pratar ofta om betydelsen av att inte vara ute i solen för mycket. Lite sol är bra, men inte mer. (Tobak och stress är ju andra faktorer som påverkar vår kropp och kroppens största organ = huden)
 
.. tänkte poängtera att jag inte har någonting emot att bli gammal, jag ser snarare fram emot de kommande åren och allt vad det innebär. Men bara för att jag vill bli äldre så betyder det inte att jag vill se äldre ut ;) sen är det ju viktigt att komma ihåg att alla åldrar har sin speciella charm - oavsett hur man ser ut :)
 
 
....inte nog med att man ska förstå hur allting hänger samman - man ska ju självklart kunna NAMNEN på allt också, som är mängder av medicinska termer, latin, grekiska eller engelska ord... Jesus, vad har jag gett mig in på!? ;) 

Sjuksköterskestudenter

...en klasskompis publicerade den här bilden på vår Facebooksida, tycker den stämmer väldigt bra :)


Jag och mina celler

Nu har anatomi och fysiologikursen börjat! Visst skrev jag förra veckan att jag längtade till denna kursen!? Idag hade vi föreläsning i 6 timmar, ink. bensträckare och lunch! - alltså inte alls lång tid egentligen! Men jag hade nästan panik innan läraren avrundade sista föreläsningen om celler! Det kröp i hela kroppen och hjärnkontoret jobbade så mycket att jag nästan mådde FYSISKT dåligt!!

Hela dagen har vi pratat om CELLER! Hallå??? Hur häftigt är det inte att vi människor är så otroligt komplicerade!? Hur en liten cell kan innehålla SÅ MYCKET information, funktioner och egenskaper! Wow, vilken fantastisk kropp jag har :) även om jag fått någon sjukdom då och då så är det ju lustigt att man inte blir sjukare! Tänk allt man skräpar ner kroppen med, hur ofta man tar kroppen som ett givet kort! Kroppen är verkligen inte gjord för att sitta stilla hela dagarna, få i sig mängder med socker, stressa, och så vidare.. Kroppen behöver energi för att våra, 10 upphöjt till 14 =,100 000 000 000 000 celler ska få näring!! Alla våra celler ska ses som våra (små) bebisar! Dom behöver sömn, energi och näring, å där med basta!! Så tänk på det när ni äter nästa gång, att ni äter för att dessa miljadertals cellerna ska må bra och orka jobba! Att ni sover för att cellerna ska vila! Att ni rör på er för att cellerna ska kunna sköta sitt jobb- allt för att DU ska må bra!!

..matade mina celler nyss med protein, fett å kolhydrater (kolhydraterna va tyvärr bara socker) i form av jordgubbskeso- något nytt som fanns på hyllan i affären för 11 riksdaler :) den va väldigt söt, tror egentligen att det skulle va godare å blanda i lite jordgubbar själv :) men det va ett smidigt mellanmål (och betydligt nyttigare jämfört med en vanlig drickyoggi), för jag va så otroligt hungrig när jag kom hem!

Nu ska jag och mina celler ut och rasta oss lite! Jag måste nämligen rensa hjärnan från alla märkliga begrepp och svåra ord! Sen ska jag försöka sammanfatta alla mina anteckningar från dagen för att se om jag kan bli något klokare! Känns som att allt är en enda röra.. Det är ju så otroligt mycket som man ska lära sig :)


Måndag

Efter att vi städat, handlat och bakat hela dagen så fick jag äntligen ge mig ut i det underbara vårvädret! Jag tejpade min häl och slängde på mig springakläderna! Nu var det ca 2 månader sen jag sprang i jämnt tempo runt sjön! Då sprang jag på 26 minuter, och idag sprang jag på 23,5 minuter! Stolt över mig själv :) och då är det värt att poängtera att jag fick springa slalom runt sjön- för halva Växjö va ju givetvis ute och gick eller sprang :)

Nu sitter jag på Staglaberget och njuter av solen och tröttheten i kroppen!