Färgrik mat i påsk

 
Igår gjorde vi tacos till lunch. Vi dukade upp ordentligt framför tvn; alla sorters grönsaker, ost, färs, hemmagjord guacamole, salsasås och cremé fraiche. MUMS! Tacos är en riktig hälsomat om man utesluter brödet :) Jag laddade istället upp ordentligt med grönsaker och sås :) Att vi inte gör tacos oftare, maträtten borde ha obligatorisk närvaro i vår matlista varje vecka :) 

Utedag

Det är så skönt att man kan gå från en dag till en annan. Att vi igår låg i soffan största delen av dagen och bara njöt av att inte göra någonting, till att vi idag har varit ute och njutit av vårsolen. 
 
Viktor pluggade till högskoleprovet på förmiddagen, så jag passade på att gå 8 km, stannade till på ett ställe och njöt av solen och vilade min fot- har fått skoskav IGEN. Får alltid skoskav på höger häl av någon lustig anledning!! Sen åkte jag och Viktor till Kronobergs slottsruin och gick lite, för att sedan åka och köpa korv. Klockan blev över 17 och Viktor ville så gärna grilla korv på berget utanför vår lägenhet, men jag trodde det skulle bli alldeles för kallt. Men jag klädde på mig ordentligt med kläder, och så satte vi oss ett tiotal meter från lägenheten - med utsikt över hela Växjö, och grillade vår korv å drack hemmagjord chokladmjölk :) Och där satt vi tills klockan blev över 19. Det var helt vindstilla och kvällssolen värmde mer än vad jag trodde! 
 
..det här kallar vi livskvalitet :) 

Min lördag

- Sovmorgon
- Åt "frukost" i form av godis
- Tittade på ett nytt avsnitt av Vampire diaries
- Åt tacos
- Somnade i soffan
- Tog med mig Viktor på en kvällspromenad runt sjön
- Tittade på film
- Gick och la oss

Idag är det en ny dag och snart ska jag ut och gå en lång promenad med Storytel i mina lurar!


The following

 
Vilken serie, en riktig nagelbitare (bokstavligt talat!!) Längtar redan till nästa avsnitt.. Vi kom på att man kan titta på swefilmer.com om man inte orkar titta på TV4 med all reklam :) Dessutom är swefilmer några avsnitt före, jippi! Vi har två avsnitt kvar, sen måste vi vänta till måndag då dom laddar upp nytt avsnitt från USA. Råkade titta på ett extra avsnitt imorse i samband med frukosten när Viktor jobbade, så han får kika på det nu när jag ska plugga :) Så vi kan titta på ett avsnitt tillsammans innan vi somnar! Finns det något mysigare än att ligga i sängen och titta på en spännande serie tillsammans?? - Det är mys på hööööög nivå :) 

Tentagott

Igår kändes det ändå okej med plugget - det kändes som att jag hade koll på det mesta. Idag vaknade och hade nästan panik, "bara EN dag kvar till tentan, varför har jag inte pluggat mer??" Haha ibland förstår jag mig inte på min hjärna :) hoppas den har fel!! Jag har i alla fall suttit i stort sett hela dagen och läst på alla mina anteckningar och sammanfattningar om etik, tröst, trygghet, lidande, patientperspektiv, vårdrelation, hälsa och så vidare... Förhoppningsvis har jag koll!! Ni får hålla tummarna för mig imorgon, klockan 08 börjar tentan! Heja!! 
 
Va ju tvungen att baka någonting så det blev lite roligare att plugga ;) Det blev givetvis klassikern kladdkaka, fast i muffins :) MUMS!

Jagälskardig


Från vårt fönster

 
På torsdag ska jag skriva min första tenta, behöver jag nämna att jag är nervös?? En sak vet jag med all säkerhet, om tentan går bra vill säga -jag kommer vara så obeskrivligt lättad. ÄNTLIGEN är denna hemska kurs klar för den här terminen!!! Vi har läst vårdvetenskap, och de första veckorna pratade vi om "vad är människan" "vad är verkligheten" "vad är kunskap" - och sen tiotal olika syner. Sen började vi prata mer om vårdvetenskapliga begrepp och då hamnade pusselbitarna lite mer på plats, vilket har gjort att jag nu ser ett samband mellan allt vi lärt oss, äntligen!! Men för några veckor sedan kunde jag SPY på alla böcker och papper jag satt med hela dagarna... Men snart är det äntligen över! Jag tror första kursen är jobbigare än de andra; alla nya klasskamrater och lärare, en ny skola, en universitetsutbildning... Så vågar jag säga att jag längtar till på tisdag då anatomikursen börjar?? ;) Får se om jag ångrar mig när den kursen närmar sig slutet :) 
 
Jag var ute och gick tidigare idag, vilket härligt vårväder. Åhh vad jag längtar tills man kan gå med vårjacka och tygskor, sitta ute på backen och se ut över Växjö och njuta av solnedgången :) Men solnedgången fick vi njuta av i vårt vardagsrum idag, från soffan - med mina pluggpapper framför mig, det är helt okej det också :) 

Läsvärt!

Texten nedan är en läsvärd text som jag hittade Här. Den handlar om vårt kroppsideal. Att många tränar för att andra ska tycka att man ser bra ut - att man inte tränar för att man själv ska må bra!! Stark eller pinnsmal - alla får givetvis själva bestämma hur man ska se ut. Själv tycker jag att det är skönt att det smala idealet är på väg bort. Mitt ideal är att träna för att få en stark och vältränad kropp, sova bättre, få bättre ork och få finare hy! Förra veckan var jag inne hela dagarna för att plugga inför tentan som är på torsdag. Detta resulterade i dåligt humör, ryggvärk och dålig hy. Denna veckan har jag varit ute och rört på mig mer, jag har fått bättre hy, fått motion, sover bättre och koncentrerar mig mycket bättre på pluggandet! Snygga och vältränade kroppar gör mig motiverad! Många kroppar är inte realistiska mål- men jag blir peppad och fokuserad! Jag har ett realistiskt mål, jag vet hur jag kan se ut för att vara i bästa form och må bra! Varför tränar du, eller varför tränar du inte? 


"Strong is the new skinny – bra och dåligt? 

Nyligen tog Nyhetsmorgon upp en debatt om tränings-intresset har gått för långt och blivit till en hetsoch en samhällsfråga där vältränade får högre status, och där de bilder på vältränade kroppar på instagram, bloggar och facebook som läggs upp provocerar och sätter en press på oss människor att uppnå den perfekta kroppen. Debatten väckte en del reaktioner vilket jag tycker var bra. Det fick mig att relatera till en viss slogan som berör mig både ur perspektivet ”jag som träningsfreak”, och ur perspektivet ”jag som psykologstudent”.

 

"Strong is the new skinny”
 kan man läsa på bilder som föreställer vältränade kvinnliga fitnessmodeller samt på träningskläder. ”Googla” det, och du kommer att finna massor. Denna slogan syftar till att det nya kvinnliga idealet inte längre är att vara smal som fotomodellerna, utan att istället vara muskulös och stark. Detta väcker lite dubbelsidiga känslor hos mig. Å ena sidan tycker jag att detta är en bättre och hälsosammare förebild och jag själv har gått precis denna väg, å andra sidan stör det mig att det alltid ska finnas en mall på hur den kvinnliga kroppen, och den manliga med för den delen, ska se ut. Jag är medveten om att denna slogan har ett positivt och hälsofrämjande syfte, men man kan fundera över om detta kan ses som ett nytt ideal som skapar krav, stress och mindrevärdeskomplex? Medför detta en risk att gå från samhällsproblemet anorexia till ortorexi?

Ortorexi myntades i slutet av 1990-talet och är ett ökande problem. Det innebär att man har en ”tvångsmässig” fixering vid att leva ”hälsosamt”, att träna överdrivet och att äta nyttigt. Detta kan leda till fysisk fara och psykiskt lidande. Jag påstår inte att alla som tränar hårt eller att fitnessmodellerna på bilderna har ortorexi, de absolut flesta har det inte, men precis som att smala modeller har haft en påverkan på unga tjejers syn på sina kroppar, så har även ned-deffade fitnessmodeller det. Ovanpå detta har vi ett samhälle som gått till att bli väldigt tränings- och hälsomedvetet. Varje dag i media tar man upp ämnen som, ”forma din kropp”, ”ät rätt”, ”träna så här”, ”få drömkroppen”, ”rätt träningsutrustning”.. osv. Hur påverkar detta oss? Är det bara bra eller bara dåligt? Personligen kan jag se två sidor av myntet.

 

Jag tycker att vi ska uppmuntra och främja träning och ett medvetet hälsosamt liv med näringsrik kost. Det finns massvis av studier som visar på många fördelar av att leva ett sådant liv, så missförstå mig aldrig i den här debatten. Det som blir ett problem är när detta går till överdrift och blir till ett krav, när det får tjejer och killar att pressa sina kroppar till ett fysiskt och/eller ett psykiskt lidande och när detta ideal gör att människor känner sig sämre, mindre värda eller allmänt nedstämda och stressade över att de inte kan ellervill nå dit. Som psykologstudent har jag blivit medveten om att den psykiska ohälsan ökar och jag tror att detta beror mycket på det samhälle vi lever i idag som är fyllt av krav, stress och press. Krav vi många gånger inte kan leva upp till. Vi förväntas att vara duktiga och flitiga inom alla delar av livet. Och inte minst den mediala strömmen av bilder med vältränade kroppar och budskap om att ”du kan om du vill” och ”strong is the new skinny”, kan få vissa människor att känna sig otillräckliga. Vi överröses ständigt av information som inte alla gånger är lätt att värja sig ifrån. Det är enkelt att påstå och säga att man inte behöver ta del av det om man inte vill, det är svårare att i verkligheten göra just detta. För vi människor har ett mänskligt behov av att känna gemenskap, få bekräftelse och att bli accepterade av gruppen. Jag tror att väldigt många upplever att man måste uppfylla flera av alla dessa samhällskrav och inte minst ha en ”accepterad” kropp för att passa in.

 

Så, är då ”strong is the new skinny” överhuvudtaget ett bra ideal? Ja, trots föregående stycke i åtanke så tänker jag att detta budskap har en positiv sida. Om man skulle dra det till sina ytterligheter så tycker jag att att det är hälsosammare att ha en muskulös, tränad kropp än att vara anorektiker. Att ha muskler, en hälsosammare vikt, äta bra och nyttig mat, känna stolthet över sin kropp, träna och få frisättning av endorfiner som får en att må psykiskt bra borde ändå vara bättre än att svälta sig själv, utsätta sin kropp för undernäring och brist på essentiella livsmedel samt ha en låg frisättning av hormoner och endorfiner. Jag vet att många tjejer som haft någon form av ätstörning eller ett stört och destruktivt förhållande till mat, har lyckats ta sig ur detta genom att istället träna hårt och bygga muskler. Jag är en av dem och jag känner till många med mig. Idealet ”strong” har i alla fall hjälpt mig, men jag är samtidigt väl medveten om att träningen kan gå till överdrift och ifrågasätter mig själv ständigt om varför jag tränar som jag gör? När är det inte längre hälsosamt? När går man över gränsen? När har man för hård kontroll på sig själv och sin kropp och när kan detta skada kroppen och innebära en hälsorisk på samma sätt som svält kan göra det?Med detta i åtanke har jag dock kommit fram till att det liv jag valt att leva nu får mig att må mycket bättre, det får mig att vara glad och jag mår bra i min kropp, både fysiskt och psykiskt. Det finns personer som ifrågasätter mitt sätt att leva, äta och träna på och som menar att detta bara är en annan form av störning som yttrar sig. Jag lyssnar på det som de säger och kan förstå deras ifrågasättande, men jag är nöjd så här, så här som jag är nu, med hård träning, diet och muskler så mår jag bra. Jag tycker nog ändå att det är bättre att leva efter idealet ”strong” än med idealet ”skinny” om man nu måste välja något. Det som jag ser som ett problem är att det ständigt måste finnas ett ideal, något som är mera värt än det andra. Det bästa vore om alla kände att de kunde vara så som de är eller så som de vill vara och mår bra av. Samt att detta gällde åt båda hållen, både för de som väljer att ha tränade, ned-deffade kroppar och för de som väljer att inte ha det eller inte kanvill eller orkar nå dit.

En del har åsikter om tävlingar som Body Building, Body Fitness osv, tävlingar där man bedöms utefter kroppssymmetri och där man ska posera på en scen och spänna sina muskler. Eller åsikter emot de bilder på avklädda vältränade formbilder som läggs upp i social media dagligen. Jag kan förstå att detta provocerar en del människor eftersom det kan uppfattas som extremt utseende-fixerat, men jag tänker att de flesta människor vill visa upp vad de pysslar med och är bra på. De flesta människor vill få bekräftelse och gärna beröm för de slit de lagt ned, och detta gäller allt från att man har lagat en god middag, att man har sprungit ett marathon, att man har vunnit en fotbollscup, att man har skrivit en bok, till att man har byggt muskler på gymmet och uppnått den kropp man drömt om. Därmed är det inte så konstigt att man vill lägga upp bilder på den kropp man slitit så hårt för på instagram eller skriva på facebook att man precis kört ett benpass på gymmet. Jag tänker inte säga till någon att de ska sluta med detta, men jag tror att debatten om vilka ideal vi skapar är viktig och att man är medveten om på vilket sätt man själv bidrar till detta. Personligen så blir jag motiverad av dessa bilder och slogans, men jag är medveten om att det inte fungerar så för alla.

Så, ”strong is the new skinny”, är det bara bra eller bara dåligt? Det kanske vore bra att inte vara så svart eller vit i den frågan, det kanske är både bra och dåligt, beroende på vem man frågar, hur denne tolkar budskapet samt vad det får för konsekvenser för individen ifråga. Vad jag försöker säga är att precis som nyhetsmorgons debatt visade på, så upplever inte alla det stora träningsintresset på samma sätt. En del ser det som ”träningspepp” andra som ”träningshets”. Och kanske borde det inte heta ”strong is the new skinny”? Kanske kunde vi istället hitta en ny slogan som säger att det är okej att vara både strong, skinny, chubby, tall, short, plump osv, så länge det är inom hälsosamma ramar. Samt att vi kan se att alla är olika, har olika mål och mår bra av olika saker och att vi på rätt sätt hjälps åt att peppa varandra till att må bra och nå dit vi själva vill istället för att öka stressen och kraven eller trycka ned varandra över det liv man valt att leva, om det så är att vara strong eller om det är att vara skinny…"


..åter på banan!

En bild från förra sommaren
 

Idag har jag varit ute och sprungit, så otroligt skönt! Det är så jobbigt med motivationen när det är kallt, blåsigt och halt ute. Men idag drog jag på mig springaskorna igen efter någon veckas uppehåll. Snälla vintern, jag vill inte klaga - men du är välkommen tillbaka i december igen :) 

Jag sprang 5 km. Först sprang jag i ett och samma tempo, sen blev det intervaller! Den sista biten va jag så otroligt slutkörd att jag inte orkade öka hastigheten ytterligare, och jag ville inte riskera att bli sjuk. Så då sprang jag i normalt tempo fram till "slutet". Jag gick upp mot lägenheten, som ligger strax ovanför växjösjön, och satte mig på en sten på Staglaberget å njöt av vårsolen :) Känslan av att vara helt utmattad i kroppen och pigg i sinnet blir en avkopplande kombination :) 
 
När jag kom hem så tränade jag styrka, efter appen "Tabata" som räknar ner åtta intervaller, så körde jag det programmet tre gånger. Hejja!! Nu är jag tillbaka på banan :) Nu solen, nu måste du stanna här och värma upp landet igen. Det är tröttsamt att springa med tre lager tröjor på sig :)
 
Tabata-intervaller är en högintensiv intervallträningsform med bara 4 minuters träning, så det finns INGEN anledning att säga att man inte har tid att träna ;) träningsformen skapades av en japansk forskare, och tabata ger stora resultat under en kort tid!! Intervallerna består av 20 sekunder högintensiv träning, och 10 sekunders vila. Detta upprepar man sedan åtta gånger - sammanlagt fyra minuter. Jag brukar sedan köra programmet tre gånger, så alltså 12 minuter (det finns en app som jag använder mig av). Jag ligger på en yogamatta när jag styrketränar, och i vissa övningar använder jag mig av en kettlebells på 5 kg.
 
Psst..Man får garanterat träningsvärk efteråt :)

Så här ser intervallerna ut:
Arbeta 20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta 20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta 20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta 20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta 20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta 20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta 20 sekunder
Vila 10 sekunder
Arbeta 20 sekunder
Vila 10 sekunder

Goddag yxskaft! 
 
Låten "uncover" har jag hört ett antal gånger på radion, men aldrig reflekterat över om den är bra eller inte, utan att den snarare är som en "vanlig" radiolåt från typ Rihanna... Sen kikade jag på lite klipp på youtube (min nya favoritsyssla) och hittade då klippet "Zara Larsson" från talang, 10 år gammal, ett favoritklipp!- Så vill ju visa Viktor, och han säger att tjejen i klippet är hon som sjunger "uncover". VAAA??? Tjejen som va med i talang är ju bara 10 år, visst- det va ju något år sen jag tittade på talang när hon sjöng och vann hela programmet. Men hallå??? Det är ju inte logiskt att hon nu, 5 år efter, från ingenstans, toppar spotifylistorna!!! Det känns ju som att det bara va 2 år sen hon va med i talang?? Så ung, sån otroligt bra röst, och en jättesöt tjej! Sen tycker jag väl inte riktigt om skivomslaget, där ser hon ju ut att va en 25 åring, minst! - och riktigt så fort har väl tiden inte gått? Det skulle ju betyda att jag är 30 år?? Eller? ;)

Torsk i ett foliepaket

Dagens lunch blev ett fiskpaket! Jättegott och smidigt att göra. Man lägger grönsaker och fisk på grillfolie, sen viker man ihop foliepaketen och slänger in i ugnen - lätt som en plätt :) 

Vi använde 1 fänkål, 1 ask tomater, 1 zucchini, purjolök, torsk och en skiva citron. Sen gjorde jag ett vitlöks- och persiljasmör som vi la på fisken tillsammans med peppar och flingsalt innan vi vek ihop paketet i  225 grader 30 minuter. Nyttigt och gott :)

Förbättra din löpteknik

 
 
Att ha rätt löpteknik minskar inte bara risken för skador, utan rätt teknik gör framför allt att vi får bättre resultat! Titta på videon och tänk på den när du är ute och springer nästa gång :) - det ska jag i alla fall göra!

Fruktsallad och äggröra

Godmorgon! Idag rörde jag ihop en liten äggröra, på ett ägg och en skvätt mjölk. Sen gjorde jag en fruktsallad och till det drack jag ett glas med gurkvatten. Ett tips om du dricker för lite vatten, som jag alltid gör, är att hälla upp en kanna med vatten, gärna med gurka eller apelsinklyftor i (godare smak), och ställ in i kylen. Sätt upp ett mål att du ska dricka upp kannan innan du äter lunch. Sen gör du i ordning en ny kanna som du ställer in i kylen som du ska dricka upp innan kvällsmaten :) Vatten är ju grunden till en vacker hy, och har ju mängder med andra fördelar. 
 
Tranbär innehåller jättemycket antioxidanter, som har en förmåga att "fånga upp" de skadliga fria radikaler som finns i vår kropp (fria radikaler bildas när vi andas, tränar, stressar etc.). De fria radikalerna är elaka och skadar vår kropp, ungefär som när en frukt ruttnar så beror det på att den oxideras, man kan säga att kroppen rostar inifrån. Med hjälp av antioxidanter så "förstör" man de fria radikalerna om finns i vår kropp, så om vi äter mer antioxidanter så har vi bättre förutsättningar att inte åldras i förtid t ex. Antioxidanter finns framför allt i färgstarka bär.
 
..så om du inte vill se ut som ett russin i förtid- drick mycket vatten och ät mycket antioxidanter ;) 
 

The impossible

 
Idag har jag och Viktor bara tagit det lugnt, Viktor har varit lite bakis, han var ute igår med sina killkompisar! Jag i min tur var ute och åt med några från klassen, och sen gick vi på bio ihop :) jättemysigt och jättetrevliga tjejer!!
 
Viktor och jag tog en lång sovmorgon imorse, det var väldigt längesen jag låg kvar i sängen efter att klockan passerat elva. Men det var skönt, och säkert välbehövligt eftersom denna veckan har inneburit så mycket plugg. I torsdags satt jag från klockan 09 på morgonen till 23:30 på kvällen - i sträck!!!! Tror ni jag hade ont i ryggen efter att jag suttit framför datorn alla de där timmarna?? - sen har vi ju inget skrivbord eller någon riktig stol att sitta på, så axlarna trycks upp mot öronen för att underarmarna ska kunna vila på matbordet, och ryggen får inget stöd, och huvudet tittar en aning neråt för att blicken ska nå dataskärmen. Inte det optimala direkt - får träna upp ryggen och bålen ordentligt för att jag ska orka med dessa tre åren utan att se ut som kamel när jag blir en färdigbakad sjuksköterska :) 
 
Vi köpte smågodis tidigare idag, gjorde en kanna med gurkvatten med mängder av isbitar - bäddade ner oss i soffan, sov ytterligare en timme, och sen satte vi på filmen "The impossible" (när såg vi en film senast????)
 
Filmen handlar om tsunamin, och den var så otäck att jag grinade titt som tätt under filmen, och tankarna gick givetvis till de som drabbades av tsunamin; de som dog, de som blev av med någon anhörig och givetvis de som fick hjälpa till nere i Thailand efter katastrofen. Ni måste se filmen, hur otäck den än är!!!!
 

Ugnsomelett med kantarellstuvning

Förra helgen fick vi kantareller av Viktors mormor (och jättegoda bullar), så igår gjorde jag en god ugnsomelett med kantarellstuvning på - BÄSTA!!!! Det finns nog inget godare.. Receptet jag använde mig av var det Här!
 
Omelett är GI-snålt, innehåller mycket protein och fett (svampstuvningen). Man kan utesluta vetemjölet i stuvningen om man vill, då ska man bara se till att stuvningen ska koka lite längre. Ett annat tips är att planda i hackad persilja i stuvningen, MUMS!

Fröken iPad

Mitt bästa inköp i år är utan tvekan min nya bebis, fröken ipad :) Nu när jag pluggar och skriver i Word så har jag programmet öppet i datorn och ipaden står bredvid med anteckningarna som jag skrivit i andra worddokument. Perfekt! Dessutom så är den ju så enkel att ta med sig :) När jag inte orkar ta med mig hela pärmen med powerpoints, anteckningar och information så tar jag bara med mig min lilla ipad där alla anteckningar finns :)
 
Tänk, vad vore livet utan teknik?? ;) 

Blåbär

Mjölk, frysta blåbär, agavesirap och 2 ägg
 

Nu har jag en hel dag framför mig med bara plugg! Vi ska ha ett examinationsseminarium imorgon, så idag ska jag förbereda mig ordentligt :) 

Sömntuta

 
Godmorgon! Vi har inga persienner i sovrummet, detta ska dock inhandlas inom en snar framtid. Men jag tycker att det är så skönt att vakna till solljus som når in till ena väggen i vårt sovrum, då bara flyger man upp från sängen, när man är utvilad. Viktor där emot, han vill inte gå upp, och tycker inte om ljuset lika mycket som jag. 
 
Ska göra lite frukost för att se om han orkar gå upp då :)

Rörlighet

Jag är så stel i hela kroppen (Viktors beskrivning; okvinnlig), vilket bland annat beror på att jag har varit dålig på att stretcha efter träning. Men nu den senaste tiden har jag faktiskt stretchat ordentligt, så jag hoppas att jag med tiden kommer bli mer rörlig. Killen i videon med svart/ vita kläder visar hur rörlig jag planerar att bli! Vilka har samma mål som jag?? ;)
 
 

Videkissar och ljus

 
Igår var jag och Hanna ute och gick i den kalla vårvädret. Jag passade på att plocka med mig lite blandade kvistar, bland annat björk och videvissar :) kvistarna står i en hög vas på soffbordet, på en silvrig bricka med tre ljus. Träkvistar och levande ljus går inte så jättebra ihop, men det ska nog inte vara någon fara. Men vi är förberedda om någonting skulle gå snett, eftersom vi (läs: jag) älskar tända ljus så har vi utrustat vår lägenhet på 64 kvadratmeter med 3 brandvanare, en stor brandsläckare och en brandfilt.
 
Givetvis har vi inte slängt in brandfilten i en garderob eller brandsläckaren nere i källan (som vi hade den första tiden i lägenheten), där gör dom ju ingen nytta om olyckan skulle vara framme. Brandfilten hänger bakom dörren i sovrummet och brandsläckaren, som vi fick av Viktor föräldrar i jul, hänger i köket. Man behöver inte ha en illröd brandsläckare om man är lika inredningsfixerad som jag :) Vi har en vit brandsläckare som faktiskt passar in väldigt bra med den övriga inredningen :) 
 

Smörgås till lunch

Jag tar alltid med mig matlåda till skolan, och jag tar helst med mig kall mat som jag slipper värma i micron - som det alltid är lång kö till. Jag har de flesta gånger haft med mig en räk- eller kycklingsallad. Men idag ska jag ta med mig en smörgås med gott pålägg, skinka, sallad, ost och gurka. Dessutom tar jag med mig en vattenflaska och en banan :) 

Gårdagens besök hos läkaren

Godmorgon! Snart ska jag cykla till skolan. Frukosten idag blev ett ägg, kvarg med torkade tranbär och ett glas med c-vitamin- mumma! En riktig proteinfrukost med andra ord :) 
 
Igår var jag hos läkaren. Jag tog ett blodprov förra veckan, och igår skulle jag se hur mina prover låg till. Proverna var bra - lite i underkant, men det var helt normalt för en som har giftstruma. Jag ska fortsätta ta min inderal varje dag eftersom pulsen fortf är högre än "normalt"- men jag har blivit av med hjärtklappningen, som var det värsta med sjukdomen. Sen fick jag förklarat att de där 4 extra kg som jag har samlat på mig sen jag började med medicineringen är helt normalt, och vikten kommer bli "normal" sen när jag slutar med Thacapzolen, det vill säga om 1-1,5 år. Eftersom min naturliga ämnesomsättning är "avstängd" så kommer jag aldrig upp till den normala ämnesomsättningen som jag hade när jag var frisk. 
 
Jag lämnade ett rör med blod förra veckan (några enstaka ml) och var hos läkaren igår i drygt 10 minuter. Detta gick sammanlagt på 400 riksdaler!!!!! Kan det inte finnas studentrabatt åtminstone? :) 
 

Får jag lov?Hasselnötspannkakor

Igår träffade jag mina underbara kollegor igen. Jag och tre andra tjejer träffades hemma hos mig innan och åt hemmalagad pizza och drack goda drinkar! Sen gick vi vidare för att träffa resten :) Det känns bra att inte vara helt utanför gemenskapen nu när jag har börjat plugga ;) 
 
När jag vaknade imorse, eller i förmiddags snarare, så stekte jag pannkakor med hasselnötsmjöl. Jag är ingen nötfantast, tyckte snarare att nötter har en lustig "jordig" smak. Men det är ju inte farligt att äta nötter, så då går det alltid att få i sig några ;) Jag har gjort pannkakor med mandelmjöl tidigare, och det har blivit jättegott- smakar inte mycket mandel lustigt nog. Men att göra pannkakor på hasselnötsmjöl var inte lika gott tyvärr. Men för er som tycker om nötter - och framför allt hasselnötter, skulle säkert älska receptet!
 
3 dl hasselnötsmjöl, 3 tsk fiberhusk 0,5 tsk salt, 50 gram smör, 2 dl mjölk, 4 ägg

Smält smöret och låt svalna. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt smör, ägg och mjölk och rör om ordentligt. Stek i små stekpannor för bästa resultat. Späd smeten med mer mjölk när den tjocknar, annars blir det alldeles för tjocka pannkakor!

_____

Hasselnötter innehåller mycket E-vitamin, endast 30 gram hasselnötter behövs för att täcka kroppens behov av vitaminet: Förbättrar syreförsörjningen hos musklerna, motverkar ärrbildning, en läkande verkan på sår, behövs för cellmembranen, tarmens funktion. Förbättrar immunförsvaret och anses dessutom skydda mot cancer. 

 


Filmjölk

 
Filmjölk kan nog vara den enklaste frukosten, nyttigt och går att variera i mängder. För någon dag sedan blandade jag i banan, solrosfrön och kokos, mums! Kokos är supernyttigt, jag använder det ofta i smoothies (kokosvatten) och använder kokosolja när jag steker t ex pannkakor. Sen finns det kokosmjöl, som bland annat har lågt GI. Kokos innehåller mängder med nyttigheter, bland annat så förbättras immunförsvaret! :) 
 
 

Maxa ämnesomsättningen


 
Hur mycket fett man förbrukar bygger på hur bra ämnesomsättning man har! För att öka ämnesomsättningen ska man till exempel: 

Dricka mycket vatten, vatten är bra för hela kroppen. Genom att dricka mycket vatten så får man finare hy
Bygg muskler, desto starkare muskler, desto mer energi förbrukar man
Ät mer protein, protein mättar bra och bygger upp musklerna efter träning, exempel på protein är t ex ägg, fisk, kesella, kyckling och bönor
Träna varierat och ofta, promenera varje dag och träna kondition och styrka någon gång i veckan. Det är bättre att träna lågintensiv träning ofta (t ex promenader varje dag) än att träna högintensiv träning mindre sällan (löpning eller spinning en gång i veckan)
Ät ofta, 5-6 mindre måltider per dag
Hoppa aldrig över frukosten, frukosten sätter igång ämnesomsättningen
Koffein ökar ämnesomsättningen, drick måttligt med kaffe och te
Sov ordentligt, 7-8 timmar, forskning visar att de som inte sover ordentligt går lättare upp i vikt, dessutom återhämtar sig kroppen på natten
Undvik alkohol, sänker ämnesomsättningen och innehåller mängder av kalorier
Undvik stress, stress leder till att det onda kortisolet ökar i blodet - som minskar ämnesomsättningen
 
..och det bästa av allt! Men en högre ämnesomsättning så kan man med gott samvete unna sig snabba kolhydrater någon gång i veckan (godis, glass, chips, pasta etc.) utan att det påverkar kroppen :) 
 

De "hemliga" knepen!

 
När man börjar med sin träning ska man alltid ha rimliga mål, sträva efter ett rimligt ideal (om målet med träningen är att få en snyggare kropp). Ett rimligt mål kan till exempel vara ett foto av sig själv när man var i toppform, häng upp fotot någonstans där du ofta ser den, till exempel insidan av garderoben, då blir du påmind av ditt-snyggaste-jag varje dag.

Våra kroppar är uppbyggda på olika sätt vilket begränsar våra drömmar om att uppnå den snyggaste Victoria secret-kroppen (eller vad man nu anser är snyggt). Men det är bara att acceptera att vi är olika men att alla är unika på sitt speciella sätt! Istället för att tänka "Önskar att jag såg ut som Miranda i Victoria Secret" så tänk istället "Jag är glad att jag har den kroppen som jag har, tänk om jag hade sett ut som den tjocka och sura kassörskan på ICA" :)
 
Men det går ju inte att förneka att Miranda Kerr och Candice Swanepoels kroppar är helt fantastiska, det tycker i alla fall jag! Deras hemliga knep till deras kroppar (förutom deras fantastiska gener) är att äta ofta, gott och nyttigt. Miranda äter alltid frukost med ett kokt ägg och en fruktsallad, till det dricker hon ett stort glas vatten och ett glas te. Hon äter aldrig pizza eller hamburgare utan föredrar istället en tonfisksallad och flera glas vatten. Hon äter ofta fisk eller kyckling tillsammans med en sallad, hon äter sällan potatis. Hon berättar att det är viktigt att må bra på insidan för att se bra ut på utsidan, och tycker också att det är trist att folk inte tar hand om sig själv och sina kroppar. 

Candice tränar minst 3 ggr/ veckan tillsammans med sin personliga tränare, hon tränar både kondition, styrka och yoga. Hon betonar vikten av att bygga muskler, hon hade aldrig haft den kroppen hon har om hon inte lagt så mycket fokus på styrketräningen. Hon berättar att träning för henne är som att borsta håret eller borsta tänderna varje dag - en del av den dagliga rutinen. Dessutom berättar hon att hon har en helt otrolig ämnesomsättning.
 
..med denna information kan man dra slutsatsen att de äter enligt GI-dieten, mycket protein, nyttiga kolhydrater och nyttigt fett! Dessutom har dom en otrolig ämnesomsättning!

Vackra bilder

Pinterest hittar jag alltid vackra bilder, allt från mat, vackra blommor till snygga modeller! Om man är uttråkad så kan man alltid gå in där och hitta inspiration :) 

Ett smärtfritt tips

..envisas aldrig med att springa 3 km med en sten i löparskon! Det misstaget råkade jag ut för ikväll och en ovälkommen blåsa, ca 5 cm lång, pryder nu min underfot..... Men nu gör jag aldrig om det misstaget igen ;)
 
Efter att jag haft grupparbete till klockan 18 så ville jag ut och få frisk luft - för att ladda batterierna för ännu mer plugg! Visst hade soffan/ sängen lockat mer än ett löppass ute i det halvgråa vädret, men då hade jag somnat och aldrig orkat kliva upp! Sov bara några enstaka timmar inatt, drömde om vetenskapliga artiklar, synonymer till svåra ord, och om välbefinnande - som vårt grupparbete handlar om. Åh vad jag längtar till fredag då rapporten ska vara inlämnad!!! 
 
Fick med mig Viktor ut som sällskap, först ville han inte följa med, "trött och matteplugg" hade han som anledning. När jag började prata om att han inte vågar följa med ut och springa för att jag har blivit en sådan snabb löpare så ville han helt plötsligt följa med ;) hoppas han inte läser detta så att jag kan använda det knepet vid ett senare tillfälle, haha! 
 
Nu ska jag forsätta plugga lite, sen blir det sängen för min del! Hoppas att få sova åtta underbara timmar inatt - det behöver både min kropp och mitt välbefinnande (eller just det.. kropp och själ är ju en helhet, mår jag inte bra i kroppen mår jag ju inte bra i själen - en levd kropp - hjärntvättning!!) :)

Blå/ vitt

 
Vet inte hur mycket pengar jag har lagt på blommor hittils i år, jag älskar de blå/rosa och gröna nyanserna, och hemmet blir mer levande med växter och blommor :) Dessa fina, som jag inte minns namnet på, finns i vårt sovrum. Älskar det vita och det blåa ihop!

Intervallträning

Den 7e maj är det vårruset här i Växjö, jag och ett gäng kompisar ska springa tillsammans! Jag vill självklart få en bra tid och satsar på att klara nivå 1 - då ska man springa vårruset på 20-22 minuter.
 
• Nivå 1: Klara Vår Ruset på 20-22 min.
• Nivå 2: Klara Vår Ruset på 23-25 min.
• Nivå 3: Klara Vår Ruset på 26-28 min.
• Nivå 4: Klara Vår Ruset på 29-31 min.
• Nivå 5: Klara Vår Ruset på 32-35 min.
• Nivå 6: Klara jogga hela Vår Ruset.
 
I fredags så sprang jag 5 km på 27 minuter, alltså nivå 3, så nu har jag en utgångspunkt. För att uppnå nivå 1 ska jag träna intervallträning 3 ggr i veckan, intervallträning är det bästa träningsformen för att förbättra sin kondition och maximera fettförbränningen! Om två veckor, 17 mars, springer jag 5 km i ett och samma tempo för att se om jag förbättrat min tid på 27 minuter. 
 
Första intervallträningen gjorde jag idag, samma sträcka som Vårruset, 5 km. Det såg det ut så här:
 
  • - Uppvärmning, lätt jogging 6-7 minuter (VIKTIGT! Annars finns risken att man skadar sig, sträcker sig etc.)
  • - Maxar 50 meter (två lyktstolpar)- lätt jogging 25 meter, upprepar detta 8 gånger
  • - Lätt jogging 2-3 minuter
  • - Maxar 50 meter - lätt jogging 25 meter, upprepar detta 8 gånger
  • - Lätt jogging 2-3 minuter
I början så maxade jag så pass mycket att knappt orkade utföra fler än 2-3 intervaller. Så jag lärde mig hur mycket "maxandet" innebar för mig, det är viktigt att man inte maxar så pass mycket att man inte orkar springa resten. 
 
Lätt jogging innebär att jag springer så pass långsamt att jag känner att pulsen går ner. 
 
När jag varvat ner så chockade jag kroppen än en gång genom att springa två gånger upp för en brant backe/ trappa. Godis för rumpan och lår! Vanligtvis när jag springer i ett och samma tempo så brukar jag springa upp för trappan 4-5 gånger, men känslan jag nu hade i benen och blodsmaken jag hade i munnen visade hur trött jag hade blivit av intervallträningen. Hemma sen så utförde jag åtta stycken styrkeövningar, 10 sekunders vila emellan varje övning. 
 
Jag hoppas på en ordentlig träningsvärk imorgon ;) 

Frukost framför vasaloppet

 
 
Mellanfil med 1 msk linfrön, lite valnötter och blåbär toppat med sukrin. Perfekt frukost med både nyttiga kolhydrater och fetter, dessutom är den lättsmält vilket underlättar eftersom jag snart ska bege mig ut på en löptur i det underbara vårvädret :) Det är ju aldrig skönt att springa med magen full med mat.
 
Givetvis sitter vi framför tvn och tittar på Vasaloppet, och jag blir så sugen på att själv åka skidor när jag ser den vita snön och det fina vädret, nästa år måste jag bege mig ut i spåret igen :) 
 
Innan träning är det alltid bra att ladda upp med nyttiga kolhydrater för att orka träna eftersom kolhydrater är kroppens bränsle. 

Ny blogg!

Yes, det stämmer! Ännu en ny blogg, ny inspiration.
 
Jag har öppnat ett nytt kapitel i mitt liv, jag är numera student, sjuksköterskestudent dessutom! Det är mycket plugg och mycket ny information, en typisk dag ser nu mera ut så här:
 
Vaknar, äter frukost, ger mig ut en sväng (eller föreläsning), plugg (läser böcker, skriver ner anteckningar, sammanfattningar och tankar i Word), ber Viktor skriva ut det jag skrivit när han slutat jobba, pluggar lite till, äter lunch, pluggar lite till, löpning ute till en bra ljudbok, styrketräning hemma till träningslistan på spotify, går igenom plugget igen (har jag missat något?), plockar lite i lägenheten - kanske går det något tvprogram, somnar gott innan klockan slagit 23. Sen sover jag som en kung tills jag vaknar nästa dag. Någonstans mellan styrketräningen och plugget kom Viktor hem för att utföra samma underhållande syssla som mig - plugga, fast istället för vårdvetenskap så räknar han matte och löser omöjliga ekvationer. 
 
I stort sätt alla dagar följer samma mönster, får se när jag tröttnar på att vara överambitiös ;) 
 
Nu har jag testat att skriva ett litet inlägg, så får jag se hur det ser ut nu när jag publicerar det! Det är så tråkigt och roligt på samma gång att redigera stil- och kodmallar! Men en lördagskväll, när klockan börjar närma sig 24-01 då är det inte så där jätteroligt längre ;) nu ska jag krypa ner bredvid en sovande pojkvän som värmt upp sängen åt mig :)